steffers

Ollaanko persuja ajamassa samaan jengiin turkkilaisten islamistien kanssa?

Perussuomalaisten tuleva europarlamenttiryhmä on puhututtanut koko vaalien ajan. Miksipä ei - ovathan perussuomalaisetkin kiinnostuneet muiden puolueiden europarlamenttiryhmistä, ja viime viikon aikana ei puolueella ole paljon muita teemoja tuntunut olevankaan kuin suomalaisten puolueiden, etenkin Keskustan, haukkuminen eurofederalisteiksi niiden europuolueiden ja europarlamenttiryhmien perusteella.

 

PS-puolue itse ei ole suostunut kertomaan, mikä sen europarlamenttiryhmä olisi. Paljon on spekuloitu sillä mahdollisuudella, että PS liittyisi Marine Le Penin ja Geert Wildersin uuteen räyhäkansallismieliseen ryhmään, mutta en pidä tätä kovin todennäköisenä. Sen sijaan persut itse ovat puhuneet joko aikaisempaan EFD-ryhmäänsä jäämisestä, toiseen euroskeptisen oikeiston europarlamenttiryhmään eli ECR-ryhmään siirtymisestä tai näiden ryhmien yhdistämisestä.

 

Ryhmien yhdistäminen vaikuttaa ongelmalliselta, niiden johtavat puolueet - eli EFD-ryhmää käytännössä luotsaava Iso-Britannian itsenäisyyspuolue UKIP ja ECR-ryhmää käytännössä luotsaava Iso-Britannian konservatiivipuolue - ovat kovia kilpailijoita ja sättivät toisiaan minkä kerkiävät. EFD-ryhmän jatkaminen kasassa on myös epävarmaa, koska monet siihen kuuluvista puolueista ovat joko tippumassa europarlamentista kokonaan tai havittelevat siirtymistä muihin ryhmiin. Selkeältä näyttääkin se, että monen perussuomalaisen poliitikon haluissa on ECR-ryhmään, jota pidetään maltillisempana ja uskottavampana ja jonka taustalla on myös äveriäs ja vaikutusvaltainen konservatiivipuolue, siirtyminen. Tämä vahvistetaan myös brittitahoilta.

 

Tässä kohtaa pieni muistutus europarlamenttiryhmän ja europuolueen välisistä eroista. Europarlamenttiryhmiä - europarlamentaarikkojen ja heidän puolueidensa yhteenliittymiä - on ollut koko europarlamentin olemassaolon ajan, mutta europuolueet ovat suhteellisen uusi ilmiö. Niitä on perustettu v. 2004 alkaen europarlamenttiryhmien taustalle. Kaikilla europarlamenttiryhmillä on tällä hetkellä vastaava europuolue tai useampia, mutta kaikki europuolueet ja europarlamenttiryhmät eivät vastaa toisiaan. Esimerkiksi Vasemmistoliiton europuolueeseen, eli Euroopan Vasemmistopuolueeseen, kuuluu myös pieniä ryhmiä jotka eivät ole vielä päässeet europarlamenttiin, kuten Luxemburgin Vasemmisto, ja GUE/NGL-ryhmään, johon Vasemmistoliitto on kuulunut ja tulee kuulumaan europarlamentissa, on Ruotsin Vasemmistopuolueen kaltaisia puolueita jotka eivät ole halunneet liittyä europuolueeseen syystä tai toisesta. Kumpaankin kuuluu valitettavasti myös pieniä, suurempaa vaikutusvaltaa omaamattomia menneisyyteen ja kylmän sodan aikaan takertuneita puolueita, joiden olisi korkea aika päivittää agendansa 70-luvun juoksuhaudoista. Mainitsen tämän, koska joku mainitsisi sen kuitenkin.

 

Pieneksi tai vaikutusvaltaa omaamattomaksi sen sijaan ei voi mainita ECR-ryhmän taustalla olevan AECR-europuolueen erästä jäsentä, josta on ollut tähän asti kumman vähän puhetta Suomen mediassa ja ECR-ryhmän yhteydessä. Kyseessä on Turkkia johtava AKP. AKP tunnetaan puolueena, joka palautti poliittisen islamin turkkilaiseen poliittiseen elämään pitkän sekularistisen ajanjakson jälkeen, mutta on sillä muitakin saavutuksia - kuten mielenosoittajien hakkaaminen, Twitterin kieltäminen ja viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä kaivostyöläisten 300 henkeä vaatineen tragedian vähätteleminen, joka on johtanut uusiin mielenosoituksiin. '

 

AKP-puolue saa vaaleissa säännöllisesti noin 40-50% äänistä. Jos Turkki valittaisiin Euroopan Unioniin, se olisi oikeutettu 96-74 meppiin - tällä hetkellä EU:n suurimmalla jäsenmaalla, Saksalla, on 96 meppiä ja toiseksi suurimmalla, Ranskalla, 74, ja Turkin väkiluku sijoittuu näiden väliin . Samaten, jos Turkki liittyisi Euroopan Unioniin seuraavan vaalikauden aikana - eikä ole mitenkään kirkossa (tai moskeijassa) kuulutettu asia etteikö näin kävisi - sen ryhmänä kaiken järjen mukaan olisi ECR. Mahdollista olisikin siis että ne pari-kolme persua jotka Suomesta europarlamenttiin valitaan päätyisivätkin yhtäkkiä samaan jengiin noin 40 turkkilaisen, poliittisen islamin ja erittäin epämiellyttävän uskontokonservatiivipuolueen varaan politiikkauransa luoneen turkkilaisen kanssa.

 

Pidänkin vähintäänkin eriskummallisena sitä, miten vähän keskustelua tämä on herättänyt mediassa ja perussuomalaisen puolueen sisällä. Noin puoli vuotta sitten kansanedustaja Olli Immonen kirjoitti tänne Uuteen Suomeen lähinnä hysteerisen blogikirjoituksen jossa syytti vihreitä, vasemmistoa ja oikeastaan kaikkia muitakin islamin asian ajamisesta. Nyt perussuomalaisia ollaan nähtävästi ajamassa sammutetuin lyhdyin samaan jengiin maailman kenties vaikutusvaltaisimman islamistipuolueen kanssa. Saat todellakin mitä tilaat!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jaa, meitsi on aina hahmotellut et AKP on vähän niin kuin Turkin kokoomus tai kristillidemokraatit (saksalaisessa mielessä) eli kapitalitsien, virkamiesten ja yrittäjien puolue, jonka arvopohjan voisi yhdistää sanoihin: koti, uskonto, isänmaa.

Mutta AKP onkin Turkun perussuomalaiset. :D

Käyttäjän Yhteiskuntajutustelija kuva
Janne Koski

Voisi sanoa että Turkin AKP-puolueessa yhdistyvät Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien huonoimmat puolet.

Kuten myös Yhdysvaltain Republikaaneilla (meni ehkä hieman off-topickiksi).

Jukka Mäkinen

Vaikka onkin kommari ja tamperelainen, niin yliopistomiehen pitäisi silti tietää että Turku ei kuulu AKP'n vaikutusalueeseen.
Eikä myöskään Turkki kuulu Euroopan Unioniin, vaikka molemmat ovatkin sieltä Hämeenkorvesta katsottuna Turun, eli sivistyksen suunnassa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei Jiri ole missään määrin tamperelainen. Kunhan vain yrittää esiintyä epätoivoisesti sellaisena, koska sattuu asumaan siellä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #8

Se voisi kyllä selittä, yrittää esiintyä tollompana kuin onkaan että kävisi tamperelaisesta.

Aslak Koivuila

"Olli Immonen kirjoitti tänne Uuteen Suomeen lähinnä hysteerisen blogikirjoituksen jossa syytti vihreitä, vasemmistoa ja oikeastaan kaikkia muitakin islamin asian ajamisesta. Nyt perussuomalaisia ollaan nähtävästi ajamassa sammutetuin lyhdyin samaan jengiin maailman kenties vaikutusvaltaisimman islamistipuolueen kanssa. Saat todellakin mitä tilaat!"

Islamofobiaa...missä !?

Mikko Saarinen

Missä vaiheessa Turkista tuli EU:n jäsen? Minä kun luulin, että edes turkkilaiset eivät halua sitä.

Kommunistit eivät ehkä niin tarkkaan seuraa perussuomalaisten asioita, mutta eurokriittiset puolueet ovat muodostamassa parlamenttiin uuden ryhmän. Suomessa federalisteja ovat kaikki eduskuntapuolueet, paitsi perussuomalaiset. EU-vaaleista onkin tulossa kova kaksintaistelu: federalistit vastaan PS.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Ilmeisesti ei ole uponnut sekään tosiasia, että vaalit täytyy käydä ennen kuin mitään ryhmiä voidaan ajatella. Ryhmät kun muodostuvat vaalituloksen perusteella, ei jossittelun. EUssa niitä on syntynyt ajamaan yhteisiä intressejä.

Tämä Turkki -kortti osoittaa vasemmiston älyllisen tilan. Jossitellaan jollain mahdollisuudella, jota ei vielä ole käytännössä mitenkään mahdollista toteuttaa.

Jouko Silvennoinen

Mihkähän ryhmään nuo ukrainan separatistit laitettas?

pekka numminen

Siis Turkissa valtaa pitävä AKP neuvottelisi Turkin EU jäseneksi....

ja liittyisi EU:n parlamentissa EU jäsenyyttä vastustavaan tai ainakin siihen kriittisesti suhtautuvien ryhmään?

Voiko näin iskevää loogista ajattelua kirjoittaa selvinpäin?

Toimituksen poiminnat